Ciobanesc Romanesc de Bucovina este o rasa naturala originara in Romania, care s-a format în regiunea Carpatilor, în Bucovina (Nord -estul Romaniei).
A fost considerat o varietate a unei rase balcanice deoarece are caracteristici asemanatoare raselor Karakatcean, Tornjak sau Hrvatski Planinski Pas, lucru explicat si de urmasii lui, cainii folositi de daco-romani in Dacia si Moesia.
In secolele al IV-lea si al V-lea, in unele asezari de la sud de Carpati, cainele se folosea la paza turmelor si la vanatoare. In timpul dominatiei romane, colonistii vorbitori de limba latina, dupa cum afirma Eutropius, au adus, probabil, caini derivand din Cani Molossi, stramosii Zavodului Romanesc din care descinde Ciobanescul Romanesc de Bucovina.
La inceputul secolului al XX-lea, F. von Stepanitz identifica ciobanescul românesc ca pe o rasa autohtona, iar în anii 1930 el intra in atentia chinologilor. astfel, in 1982 s-a stabilit primul standard al rasei, iar in 2001 AChR (Asociatia Chinologica Romana) a reactualizat acest standard. In conformitate cu modelul stabilit de Adunarea Generala FCI Jerusalem in 1987, a fost redactat standardul actual la data de 29 martie 2002.
In Bucovina, exemplarele acestor caini ciobanesti sunt utilizate cu mare succes la paza turmelor si a proprietatii, iar localnicii il mai numesc si "dulau" sau "capau".
Ciobanestii Romanesti de Bucovina, comparativ cu Carpatinii sunt caini molossoizi mai robusti, mai puternici, cu osatura mai solida, avand capete mai robuste, ochi prelungi, buze mai grele.
Ciobanescul de Bucovina are un cap masiv, putin mai ridicat decat restul corpului. Nasul sau este negru, bine dezvoltat, botul are forma unui con truncat, de aceeasi lungime cu craniul, se ingusteaza spre capat, dar nu devine niciodata ascutit. Ciobanestii de Bucovina au falci puternice, dinti albi sanatosi si o muscatura in forma de foarfece. Obrajii acestor caini ciobanesti nu sunt proeminenti.
Ochii sunt mici in comparatie cu dimensiunile capului, in forma de migdale, inclinati, colorati in nunate castanii, sau putin mai deschis, dar niciodata spre galben. Pleoapele sunt bine pigmentate. Urechile sunt plasate relativ sus, in forma de V, cu extremitatile usor rotunjite, cazute, si foarte apropiate de obraji.
Gatul ciobanescului de Bucovina este moderat lung, masiv si puternic, fara barbie dubla. Corpul musculos este bine proportionat, cu un spate robust. Pieptul cainilor este lat si impunator.
Pielea este groasa, bine intinsa si de culoare gri inchis. Parul este scurt pe cap si pe parte anterioara a picioarelor. Parul este abundent, drept, mai dens si mai tare, lung de 6-9 cm. Urmatorul strat de par este mai scurt si dens, cu o culoare mai deschisa. Pe gatul acestor caini, parul este mai lung.
Coada este stufoasa, acoperita cu par mai lung si mai gros. Culoarea blanii: fondul este neaparat alb cu forme bine definite, de culoare charcoal, neagra sau gri. Pe picioarele acestor caini poate fi putin negru sau alti stropi de culoare.
Un Ciobanesc de Bucovina adult este un caine care are nevoie de foarte mult spatiu pentru a alerga, o curte mai larga in care exercitiul fizic sa poata fi oricand facut.
Un mascul poate ajunge la 78 kg si 75 cm, iar o femela la 72 kg si 68 cm., normal, greutatea fiind direct proportionala cu talia.
Media de viata la rasa Ciobanesc de Bucovina este de 10 - 12 ani.
Boli specifice pentru Ciobanescul de Bucovina sunt: torsiunea de stomac, displazia de sold, maladia cotului.
Sunt caini cu o dezvoltare corporala apreciabila care sa le permita o confruntare cat de cat echilibrata cu animale mari ca lupii sau ursii. Excelent caine de paza el este cunoscut in regiunile de munte ca si caine ciobanesc de turma, bun insotitor chiar si in salbaticia muntelui, luptator, curajos si puternic.
Rasa Ciobanesc Romanesc de Bucovina denota un caracter calm, echilibrat, demn, foarte devotat stapanilor. Acest caine iubeste mult copiii. Este cunoscut si faptul ca latra puternic. Nu este indicata cresterea lui in apartament pentru ca este un caine de talie mare ce poseda un temperament independent si foarte jucaus.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.